TAO

BELICHAAMD * BEZIELD * SACRAAL

Duurzaam groeien vanuit je eigen natuurkracht

Heel mijn leven lang ben ik op zoek geweest om mijn verlangen naar bezieling richting te geven. Ik vond schatten bij vele tradities, scholen, leringen, personen… waarvan vele(n) me nog steeds kostbaar zijn. En ik zal zeker niet zeggen dat alle vakjes nu afgevinkt zijn, maar bij Taotraining (een hedendaagse ‘mysterieschool’) vond ik wel een combinatie die ik nog nergens anders was tegengekomen. Een training die – een beetje tegen mijn stijl en verwachtingen in – nu al 5 jaar blijft plakken, en almaar verder groeit en rijpt.

Een greep uit de zaken die me doen houden van dit eindeloos verdiepende pad:

 • Natuur: Er is geen ‘guru’. Het enige wat daar voor Taoïsten van in de buurt komt, is de natuur. De stuwing die de bloemen, de bomen en baby’s doet groeien (én verwelken), die huist in ieder van ons, in mij. Dat leren begrijpen en dan daarnaar handelen, dat zien Taoïsten als het pad van geïntegreerde wijsheid.
 • Er is geen (uitlegbare) Tao: Er is ook niet zoiets als een duidelijke ‘leer’ die moet gevolgd worden, laat staan dat er dogma’s en regels zijn. Je laat je inspireren door al die je zijn voorgegaan – van welke traditie dan ook – en je gaat je pad. Maar iedereen die de Tao (= ‘het pad’) loopt, maakt de Tao. Èn ik vind het heerlijk om te mogen steunen op een traditie die al duizenden jaren inwijdingskennis cultiveert, onderzoekt en doorgeeft.
 • Trauma-sensitiviteit: De drie belangrijkste zaken die het fundament vormen van de training: veiligheid, veiligheid en veiligheid. Duizenden jaren voordat er hier bij ons (eindelijk een beetje) sprake was van trauma-sensitiveit, polyvalaal-theorie, nervus vagus,… wisten de Taoïsten dat als je je niet éérst veilig voelt, er verder niets kan groeien.
 • Transformatieseksualiteit: Om werkelijk te groeien, zéker ook spiritueel, kan dat niet zonder thuis te komen in de eigen diepe oerkracht: je seksualiteit. In eerste instantie niet om je te richten op seks-met-anderen, maar om dit te gebruiken voor je eigen heling en groei: transformatieseksualiteit. Nu ik dit zelf begin te ervaren, kan ik niet anders dan vol verbazing om me heen kijken: hoe kan het dat we dit niet meer begrijpen? Meer volwassen leren omgaan met deze seksuele kracht zou zo’n groei betekenen voor alle lagen van onze maatschappij!
 • Innerlijke alchemie: Dat er een werkelijkheid-achter-de-zichtbare-werkelijkheid huist, is voor mij altijd vanzelfsprekend geweest. Ik werd er als kind vaak genoeg in geworpen. Maar dat was niet eens het gekke. Wat voor mij pas echt absurd was, was dat in de wakkere wereld iedereen deed alsof die diepere lagen niet bestonden. Meer nog: ervan getuigen, bleek taboe, gevaarlijk. Ik ben dan op heel veel (vaak erg onveilige) manieren die onderliggende werelden blijven opzoeken. Pas bij de Tao vond ik hoe die ik diepere lagen op een veilige manier kon leren kennen, om dan zo te komen tot een veel constructievere grip op alle aspecten van de werkelijkheid.
 • Win – win – win: Wat ik vermoedelijk het allermooiste vind aan deze leer, is dat ‘wijsheid’ wordt gedefineerd als het vermogen om te handelen met oog op wat goed is voor mij, wat goed is voor ons én wat goed is voor het grotere geheel. Dàt is waarom we willen groeien-in-wijsheid: om zoveel mogelijk goeds te betekenen op al deze niveau’s. Prachtig, toch?! Als we dit allemaal ietsje meer zouden begrijpen en belichamen, wow, dan zouden er snel constructieve veranderingen zichtbaar worden!
 • Belichaamd – Bezield – Sacraal: Vaak is het vooral één van deze drie aspecten die aanwezig is in een bepaalde traditie of leer. Ja het gaat over werkelijk belichaamd worden, je hele lijf bewonen van binnenuit. En ja, het gaat over het ont-dekken van je bezieling – wat geeft jou werkelijk zin en inspiratie, wat is jouw zielenpad? En ja, uiteindelijk gaat het over leven in afstemming op die hogere, compleet onbegrijpbare, sacrale werkelijkheid. (Trouwens: het is niet omdat ze onbegrijpbaar is, dat ze daarom niet bestaat!) Binnen Taotraining komen telkens deze drie zaken aan bod, omdat het alle drie even essentiële aspecten zijn van ons eigen zijn. Maar we beginnen wel van onderuit, het fundament: de belichaming. Zo bouwen we duurzaam en veilig aan het pad van bewustwording.

Aanbod

Sinds 2018 train ik bij Taotraining (Reinoud Eleveld). Het heeft mijn leven veranderd op een manier die ik vooraf niet had kunnen bedenken. En het boort ondertussen een diepe bronkracht in me aan die heel duidelijk is: dit wil verder gedeeld worden. Ik neem de teachings sowieso mee in al mijn individuele sessies op een impliciete manier. Maar er zijn ook manieren waarop dit expliciet vorm krijgt:

 • Groepstrajecten: Tao Tempel – In de veilige container van een groep (max. 10) gaan we doorheen de modules. Het is dus een combinatie van zelfstudie van de online modules en éénmaal per maand komen we een dag live samen. De gedragenheid van een Tao-tempelgroep is een fijne bedding om het materiaal tot rijping te laten komen. Check hier voor meer info: TAO-Tempel
  • Module 1: Thuiskomen in je innerlijke Grond – van september 2023 tot februari 2024
  • Module 2: Het Geheim van Transformatieseksualiteit – van maart 2024 tot juni 2024
  • Momenteel zijn deze tempel-trajecten enkel voor mannen. Voor module 2 zijn misschien nog een paar plekjes, maar de plaatsen zijn beperkt. Meld je gerust aan moest je interesse hebben. Contact
 • Individuele trajecten: Indien je graag een aangepast individueel traject aangaat, zeer welkom om contact op te nemen. Een logische optie is dat je de online modules op eigen tempo doet, en dat wij op gepaste momenten inchecken – online of live – waar we samen het materiaal tot leven laten komen en checken waar je eventueel tegenaan loopt of bijkomende inspiratie verlangt.
 • Online modules: Je kunt natuurlijk ook gewoon op eigen houtje de prachtige online modules van Taotraining aangaan, zondermeer. Om korting te krijgen op de aankoop van de online modules van Taotraining, maak gerust gebruik van mijn persoonlijke code: timvrancken_50